"Always be the shiniest one and prove the best of you! keep calm and just be yourself. HAKUUUNA MATATAA :)"
//super awesome !
Little Disclaimer


 photo 7c10a8f3-cb53-474e-a9fb-1b4ecaff72c7_zpsqgtvryaf.jpg

Diaries Owner Linkies Stuff

ZahrahIzati
18 y/o


Lovely Board

........





BROWNIES NYUMMEYH

Since i love baking. So in future very soon i would like to bake brownies! Felt jelly and noob when i just can buy and buy but do not manage to bake it by myself. 
baking will be easier since i have my mother who like to bake to. yeah! brownies finger licking good delicious marvelous mu tunggu aku buat! hahha. so here is the recipe. then next time i can just explore my own blog for the recipe. hihi. 

Bahan :

  400 gm coklat kompound - potong kasar 150 gm mentega 100 gm gula perang 100 gm gula kastor 4 biji telur 1 sdk perasa vanila 100 gm tepung naik sendiri* 30 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak 

Cara-caranya:

. 1. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat kompound dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat. 
2. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan perasa vanila, gaul sebati. 
3. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati. 4. Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata.
 5. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega.
 6. Tuang dalam loyang dan ratakan. 

7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama 30 minit atau mengikut kesesuaian 
oven masing-masing. 
8. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit.
 9. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda.


 Nota :- - Jika mahu buat separuh adunan gunakan 
loyang bersaiz 8 x 8 inci. - Boleh juga guna tepung gandum cuma tambahkan 1/2 sdk serbuk penaik. - Gunakan mentega dan coklat kompound yang bermutu tinggi untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap. - Boleh juga ditambah kekacang 100 gm jika suka.